Quantcast
Channel: Garnhumlan
Viewing all 172 articles
Browse latest View live

Nytt år...

$
0
0
Så var vi redan en vecka in på det nya året. Jag vill tacka för hälsningar och kommentarer. Jag uppskattar dem mycket även om jag inte har svarat på alla. 
Till nyår var det gott om smällare och raketer. Jag tycker inte att det är så bra, med tanke på alla djur som lider av ljuden. Här är en tyst nyårsbild från Universitetsplatsen i Lund. En vacker ljussättning av en för vintersäsongen torrlagd fontän.


Det blev en del mjuka klappar i paketen till jul.


En liten mjuk igelkott låg i Lilla S:s paket. En lättstickad variant på mjukdjur som jag tycker blev så fin att den får vara med på bloggen. Beskrivningen som är gratis från Purl Bee hittar du här. Jag använde ett okänt tvåtrådigt ullgarn till huvudet och magen och en rest av Drops Eskimo till taggarna.


Lovikkavantar har funnits på många bloggar före jul. Inte konstigt för det är ju jättefina julklappar som går fort att göra. Jag har gjort flera par. Just det här till dotterns pojkvän som är skotte. Han fick själv välja färg till broderiet. Lovikkavantar är ofta uppskattade av människor från andra länder. 
Det är lätt att hitta beskrivningar på nätet, jag har använt den här, från Ullcentrum. Jag gillar den eftersom  intagningarna för fingrarna är trubbigare än hos originalet.

Garnet är lovikkagarn och stickorna 5 mm.

Jag vill önska alla som tittar in här ett Gott Nytt 2015!
Hoppas på ett år med mycket stickning och mycket spånad!





Det bidde sockor

$
0
0
Mina senaste sockor. Stickade i ett garn som jag gillar. Tycker att färgerna är fina och likaså randningen. Tyvärr vet jag inte vad garnet heter. Lille Vilgot, hunden, har ätit upp banderollen.


Detta är sockor efter eget huvud. 
Med 56 maskor och stickor 2,5 mm. 
Jag har stickat en resår över hela sockan som ser ut så här: 
Varv 1, *3 r, 1 a* upprepa varvet ut. 
Varv 2, *2 r, 1 a, 1 r* upprepa varvet ut. Sticka växelvis varv 1 och 2. 
Blir ganska fint tycker jag och lite roligare än att sticka vanlig 2 x 2 resår.

En sak som skiljer de här sockorna från dem jag brukar göra är hälen. Den är istickad efteråt. Jag tycker absolut bäst om sockor med hällapp och kil, men när man gör randiga sockor har den här sortens häl sina poänger. Kilen gör så att rändernas regelbundenhet störs, och även hällappen medför estetiska svårigheter. Men en häl istickad efteråt löser den sortens problem. En beskrivning på svenska hur man gör en istickas häl finns att får hos Dödergök. En film med tal på engelska finns här.

Detta var första paret ut vad gäller sockor 2015, jag tror inte att det blir det sista....
Sticka lugnt!



Lyx

$
0
0
I dag regnar det inte! Det känns inte heller som om den mörkgrå himlen befinner sig strax ovanför huvudet när man går ut. Tvärtom är himlen ljusgrå och molnen befinner sig där de ska vara, högt ovanför. Jag sitter med min temugg och min stickning och tycker att det känns bra.


Att få ägna sig åt något man tycker är så roligt, som jag tycker det är att sticka, det är lyx bara det. Men det är ännu bättre. Jag stickar med mitt egenspunna garn. Det känns helt fantastiskt.


Jag gick ut för att fotografera i dagsljus. Ullen som jag spann är sandfärgad bluefaced Leicester. Ullen från de här fåren är väldigt mjuk och den är även lätt att spinna. Jag har beställt den från Olivertwistfibres i England. Jag är väldigt förtjust i de här färgerna tillsammans. 


Jag spann garnet tidigt i höstas. Sedan visste jag inte vad jag ville göra av det. Men i går kom jag på att det skulle bli en mössa. Jag tycker egentligen inte att det behövs något mera än vanlig slätstickning när man använder ett sådant här garn, så jag lade upp och stickade en resår i 1 x 1 ribb efter eget huvud.


Efter att jag stickat resåren tyckte jag ändå att något skulle hända. Det blir lätt enformigt att sticka om det bara är slätt. Jag har tittat på Windschief av Stephen West ett tag. Jag tog helt enkelt hans idé och gjorde ett resårstickat brett parti på mössan. 
Nu ska jag återgå till min stickning. Mera detaljer kring mössan kommer när den är klar.

Mössa med mera

$
0
0
Min mössa är färdig och invigd. Jätteskön mössa. Stickad i egenspunnet garn, då blir man extra nöjd. När man spinner blir det ofta bara mindre kvantiteter och då är det ibland svårt att hitta lämpliga projekt. 


Mönstret är inspirerat av Windschief. Jag lade upp 95 maskor på stickor 3,5 mm. Efter resåren bytte jag till 4,5 mm. Minskningen är gjord på 5 stickor. Jag har provat mig fram när det gäller mössans längd.



Garnet är spunnen på min gamla topptyngda slända. Fibern är handfärgad bluefaced leichester från Olivertwistfibres. Jag gillar den här ullen som är mjuk och lätt att spinna.


Efter mitt förra projekt med islandsgarn är jag helt såld på att sticka mera i det garnet. Då passar den här boken bra att inspireras av. Boken innehåller många fina modeller för barn, kvinnor och män. Inte enbart klassiska islandströjor, utan även moderniserade modeller, mössor, sjalar. Jag gillar boken och kommer att sticka flera av modellerna i den. 


Jag stickar nu på en ny Riddari i ljusgrå Lettlopi. 



Vantar och mera handspunnet

$
0
0
Vintern har ju kommit, även till den södra kusten. Jag fryser om händerna när jag går ut med hundarna. När jag var särskilt kall och satt och tittade runt på bloggar hittade jag Martines flettevotter.


Det som tilltalade mig allra först var att vantarna är stickade i tvåtrådigt ullgarn som hålles dubbelt. Sådant garn har jag i stor mängd, och jag vill gärna minska lagret. Jag valde ett ullgarn från Klippan som funnits i lådorna många år. Det var riktigt rivigt och strävt att sticka med, men efter tvätt och några dagars användning är det inga problem. 
Det var en snabb stickning, det här. På strumpstickor nummer 6 mm.

Det är inte så ofta jag stickar flätor, så det var extra kul att göra det, den här gången. Fint blev det, tycker jag.

I det förra inlägget hade jag en mössa som jag stickat av ett handspunnet garn. Det garnet var spunnet från ull som var färgad innan den spanns. Här är en annan variant. 

Dottern är den som spunnit vit merinoull och sedan färgat den i efterhand.
Ullen kommer från World of Wool, och det finns mycket att välja på där. Efter spinning och färgning har hon sedan stickat mössa och kofta till lilla S.


Här är Garter Ear Flap Hat från Purl Bee. Gullig mössa med en smart konstruktion. Beskrivning på engelska.


Det blev en kofta också. Rilletröja ur Babystickning på stickor nummer 3. Klassiker till små människor, men med en liten fläta längs raglanökningen. Mjukare bebisplagg kan man inte hitta.



Dylans Beanie

$
0
0
Några dagar har vi haft det ganska milt här i söder. Talgoxarna sjunger och både vintergäck och snödroppar syns i rabatterna. Men än är det nog lite tidigt att räkna bort vintervädret helt.

Jag har stickat en del nytt. Här är en bra och skön mössa från Wooly Wormhead. Hon har designat en hel massa mössor för alla åldrar. Funderar du på en ny mössa ska du absolut titta in hos henne.


Jag valde att göra Dylan's Beanie, som är ett gratismönster på Ravelry. Dotterns pojkvän fyller år och jag letade efter något att sticka till honom. Han heter Dylan, så när jag såg denna mössan var valet lätt.

Beskrivningenär på engelska, men låt det inte vara ett hinder. Modellen är så enkel att man inte behöver kunna alla ord för att förstå hur man ska göra. Mössan stickas uppifrån och ner. Hela mössan är i 1x1 ribb.


Jag stickade på stickor 4 mm. Jag har investerat i en kort kabel, 50 cm, och korta stickspetsar till dem.  Nu går mösstickningen som en dans. Tidigare stickade jag mössor på strumpstickor, men då riskerade jag att tappa maskor och jag hade problem varje gång jag 'bytte' sticka.

Garnet var en ny och positiv bekantskap för mig; Malabrigo Rios. Garnet är uppkallat efter Uruguays fyra stora floder och varje flod representeras av en tråd i detta garn, som är fyrtrådigt. Garnet var perfekt till denna modell, trevligt att sticka med och har en vacker färg.

Nu ska mössan packas och skickas till Dylan i Edinburg. Here it comes, Happy Birthday!

Klänning till en liten människa

$
0
0
I dag har solen varit framme. Man blir genast på lite bättre humör. Men nu ser jag mörka moln på väg från väster. Tur att jag varit ute en del redan! För övrigt har jag tittat på skid-VM och stickat. En mycket bra kombination. Särskilt när Sverige får en silvermedalj.

Jag har stickat till barnbarnet. Bella från Babystickning på stickor 3.



Jag stickade den rosa klänningen först, storlek 9-12 månader. Men den blev väl stor till lilla S som är 7 månader. Så jag gjorde en till i storlek 3-6 månader och jag tror att den ska passa bättre


Garnet som jag använt till båda två är Drops BabyAlpaca Silk. Ett garn som är mjukt och fint och som passar bra till små plagg. Gillar färgerna som finns att välja på.


Modellen stickas uppifrånochner. Jag har följt beskrivningen fram till avmaskningen vid nederkanten. Jag minskade var fjärde maska och gjorde en i-cordavmaskning. Verkar vara en bra lösning.


Saga gillar att mysa i inköpskassen.

En färgglad helg

$
0
0
Dottern var hemma på besök över helgen och vi hade planerat in färgning av ull och garn på söndagen. Jag är inte jätteduktig på det här med färger. Det vill säga jag vet vilken färg jag önskar få till, men inte hur jag bäst åstadkommer den. Dottern däremot har ett tränat öga och har målat en hel del med akvarellfärg, så hon är duktig på att få till det.
Det är så roligt att färga. Oftast blir det väldigt fint. Här är resultatet av söndagens arbete.


Två härvor grått Lundagarn med flera decennier på nacken fick nya kulörer. Det här ska bli sjalar så småningom. 
Den orange härvan är en favorit. Den är lite mattare i färgen än på bilden. Jag önskade mig en orange färg som påminner om Australiens stäpp, till ett planerat projekt med känguruer på. Garnet är Ullcentrums tvåtrådiga, färgen var ljusgrå från början.


Vi har spunnit en del senaste tiden, både jag och dottern. Vi var nyfikna på att färga ull själv. Målet var att få fram lite mildare färger än de som man oftast köper. 
Och så här blev det. 
Denna härvan är 75% blue faced leichester-ull och 25% silke. Väldigt vackert att titta på, nästan synd att börja spinna...


Den här härvan är polwarth-ull. Väldigt mjuk och silkig ull. När härvan ännu var blöt, såg den grå och tråkig ut, men nu är det min favorit. Jag tänker på tulpaner och kan knappt vänta på att få spinna den.


Den ofärgade ullen kommer från World Of Wool och färgen kommer från Färgkraft.

Riddari igen

$
0
0
Trevlig söndagsförmiddag. Jag har precis kommit in efter en solig hundpromenad. Vi njöt av lärksången och ljuset. 
Jag har så många projekt att visa och så många tankar att dela. Vill försöka att skriva lite oftare.

Ett projekt som är klart kommer här. 
Den här blev en present till yngste sonen. Jag är lika nöjd med den här som med de föregående jag gjort.
Garnet är Lett Lopi, i färgerna askgrå, gråsvart, vit och vetekornbrun. Jag rekommenderar verkligen det här garnet. Det är fantastiskt att arbeta med och det blir varma och behagliga plagg.



Gillar också de traditionella isländska mönstren. Det mönsterstickade oken är så vackra, men dessutom gör de plaggen vind- och vattenavvisande. Känns bra mycket bättre än Gore-Tex!


På stranden av Östersjön i februari.


Det var länge sedan hundarna ficka vara med på bloggen, men här är de. Henke och Ville vill gärna ha godis, men Humle (längst till vänster) hellre snusar i gräset!


Nu till något helt annat.
Jag tittar och lyssnar gärna till olika stickpoddar. I den engelskspråkiga stickvärlden talas det mycket om sockor med 'Fish Lips Kiss Heel'. Beskrivningen finns att köpa på Ravelry för en dollar. Jag blir ju nyfiken när alla talar så positivt om något, så jag måste prova själv.
Så jag har testat. Och det gick bra. Jag återkommer i ämnet.


Fish Lips Kiss Heel Socks

$
0
0

Nu är mina sockor klara. Det var en spännande upplevelse.
Fish Lips Kiss Heel Socks är en beskrivning gjord av Sock Therapist och den finns att köpa på Ravelry. Det är en utförlig beskrivning på 16 sidor om hur man kan få till en socka som passar precis till foten. Man börjar med att göra en ritning av foten och på den sätta ut vissa mått. Med detta som utgångspunkt stickar man sedan sockan utan att räkna maskor. Det enda man gör är att prova och jämföra med sin ritning.


Här är mitt första försök. Jag stickar från tån och upp, med det antal maskor som jag brukar använda, 56. Men efter ett tag visar det sig att sockan nog blir lite stor. Så jag rev upp och började om på nytt.


Här är de färdiga sockorna. Det intressanta var att de passar alldeles perfekt. Jag trodde att de skulle bli för små. Aldrig har jag stickat ett par strumpor på stickor 2,5 mm med 52 maskor till mina fötter!


Hälen liknar ju en istickad häl. Men den görs lite annorledes. Och som sagt, den passar perfekt. Jag kommer i fortsättningen att sticka tunna sockor på detta viset.


Om man vill kan man hoppa över momentet med pappfoten och gå direkt till att bara sticka den här sortens häl. Tycker du om att sticka sockor tycker jag att det är värt att prova det här.


Strumporna är stickade i Cascade Heritage med ränder i Jitterbug. Först hade jag tänkt att använda bara Jitterbug, men det visade sig att garnet poolade, och det gillade jag inte. Det är vanliga slätstickade sockor med en liten ribbstickad kant högst upp. Stickor 2,5 mm.

Man kan sticka den här hälen uppifrån och ner också. Det blir nog nästa projekt.

Nya apor, tröja i repris

$
0
0
Förra inlägget handlade om att sticka hälar på ett för mig nytt sätt. Fish Lips Kiss Heels. Då stickade jag nerifrån och upp, och blev väldigt nöjd med resultatet. Nu är jag på väg med att sticka i motsatt riktning, och som väntat fungerar det alldeles utmärkt. Jag utgår från beskrivningen till Monkey socks, men när jag kommer till hälen gör jag den på det nya sättet. 


Leena påpekade i en kommentar till förra inlägget att det inte går att köpa beskrivningen till Fish Lips Kiss Heel Socks via Ravelry på grund av de nya momsreglerna. Det tycker jag är synd för det är ett jättebra mönster till ett billigt pris. Men det finns sätt att komma runt problemet. I en grupp på Ravelry diskuteras problemet och där kan man få hjälp att köpa det. Jag fick hjälp av yngste sonen att lösa situationen med hjälp av ett program som heter Hola och som man kan ladda ner gratis.


Ny Riddari - igen!
Här är ännu en variant på Riddari. Jag har presenterat mina två tidigare tröjor här och här. De var båda stickade i Lett Lopi som jag tycker är ett fantastiskt garn.Men är man känslig kan man tycka att det är lite stickigt. Här kommer då en variant i en annan garnfavorit, nämligen Cascade 220. Cascade är något tunnare än Lett Lopi, så jag fick trixa lite med antalet maskor. Jag gick ner 0,5 mm i stickstorlek, till 4 mm. Normalt stickar jag storlek M till Mannen, men nu lade jag upp antal maskor som till storlek XL. Längdmåtten följde jag beskrivning som till storlek M. På oket stickade jag alla utskrivna varv, även de som skulle uteslutas för de mindre storlekarna.


Passformen blev till belåtenhet och
tröjan har använts dagligen sedan november förra året, men är fortfarande väldigt fin. 


Hundarna har fått en ny boll. Kul tycker både Ville och Humle som gärna kivas om vem som ska få ha den. På bilden har Humle en pinne i munnen redan, så han fick ge sig den här gången. 
Ps. Ser du att jag fick med blommande påskliljor uppe till vänster?

På senaste stickegillet

$
0
0
När man bor på landet finns det inte några caféer att besöka, än mindre stickkaféer. Så för några år sedan startade vi vårt stickegille. Vi träffas i skolan en gång i månaden och pratar och fikar och stickar eller virkar. Jag ser verkligen fram emot de här kvällarna. Det är så skönt och kravlöst och alla som är där tycker att garn och hantverk är viktigt och roligt.

Förra veckan var det dags igen och jag passade på att ta lite bilder.


Flera av oss har försvarliga lager av garn därhemma. Då är det en god idé att göra en Cosy memories blanket. Här är några projekt som är på gång. Det är riktigt rolig stickning. Inte så krävande, går bra att göra framför TV:n.


Gun funderade vidare och gjorde en 'Cosy memories hat' i stället. Visst blev den fin!

När vi hade beundrat våra pågående projekt var det dags att lägga våra Lovikkavantar i blöt. Vårens tema har varit Lovikkavantar och nu var det dags att rugga dem.


Först fick vantarna bada ordentligt i varmt vatten och såpa.


Sedan var det dags för den mera fysiskt krävande biten.... Det jobbades hårt med kardor för att få till den rätta fluffigheten. 

Efter det var det dags för fika. Vi turas om att ta med kakor. Jag grämer mig så att jag missade att fotografera Agnetas vackra hallonsyltglaserade kaka och de förtjusande små stockholmskakorna i sin hjärtformade burk. 



God vår! och färdiga sockor

$
0
0
Mina Monkey socksär färdiga. Med Fiskläppskyssarhäl och allt. Varför hälarna heter så har jag ingen aning om, men jag tycker mycket om dem. Bästa sockhälar någonsin som får sockorna att sitta som gjutna på foten. Så kan man ju kombinera med vilket sockmönster man vill. Här är mina Monkey socks som jag stickat i Lorna's Laces sockgarn Shepherd sock. Jag stickade på strumpstickor 2,25 mm.


Lite extra fina blev de här strumporna av att bli blockade på min nya sockblockare. Det är väl lite onödigt att blocka sockor kan man tycka, men ska de vara med på bloggen blir de mycket finare att visa upp. Eller om man ska ge bort. Jag borde fotograferat de här sockorna före och efter så hade man sett den stora skillnaden...


Så här ser min sockblockare ut. Gjord av en sådan hängare som man får på kemtvätten. Här finns en länk till hur man gör. Det var inte riktigt så lätt att få till det som man kan tro av bilderna. Men jag får väl se det här som ett slags prototyp.


EN annan praktisk sak är att den går att hänga upp när sockan torkar. I ett träd, eller kanske över ett element.

 Nu till ett vårtecken. 
Jag tycker inte det är särskilt roligt att laga mat, så det här kommer aldrig att bli någon matblogg. Men årets första nässelsoppa är värd att få vara med på bloggen. Just nu är 'nällorna' (som vi säger i Skåne) i hallonlandet alldeles lagom stora. Så man kan förena nytta med nöje och hämta nällorna till soppan samtidigt som man lukar i landet.


Gott blir det!


Klänning till lilla S

$
0
0

Det är väldigt roligt att sticka bebiskläder. De blir så söta och det går så fort. Lilla barnbarnet växer fort, så inga kläder varar särskilt länge. Den här klänningen tycker jag är väldigt fin, dessutom kan man förlänga den så att den passar längre. Oket är stickat i ränder, tre aviga, tre räta varv. Det ger också lite extra elasticitet. Beskrivningen finns att ladda ner gratis här.


Den här gången valde jag garner från garnhyllan. Det rosa är Fabel och det bruna är Lorna's Laces Shepherd sock. Det gör att klänningen går att tvätta i maskin. Uppskattas av föräldrarna, vet jag.

Stickor: rundstickor 3 mm


Knapparna kommer från knapplådan och jag tror att de är sedan jag själv var liten. Precis som klädhängaren. Min mormor har virkat in en trähängare och gjort tre små blommor som dekoration. För mig betyder det mycket att de här sakerna har en historia. Plötsligt blir de väldigt värdefulla. De skapar en känsla av sammanhang och en hälsning över generationerna – från farmors mormor Paulina, född runt 1880 till lilla S, född 2014. Svindlande tanke.

Två små koftor till

$
0
0
Bebisarna duggar tätt i min närhet just nu. Mitt lager av färdigstickade små bebisplagg har tagit slut, så nu behöver jag sticka fler. Som jag skrev i senaste inlägget, så gör det för all del ingenting alls, för det finns få saker som är så roliga att sticka som kläder till alldeles nya människor.

Jag jobbar ständigt med att minska mitt garnlager, och här har jag lyckats använda två riktiga långliggare.

Först ut är en kofta till kollegans nya bebis. Eftersom ingen ännu vet om det är en pojke eller flicka har jag gjort en kofta som passar i vilket fall som helst. Fast egentligen tycker jag inte att det spelar någon roll i vilken färg vi klär våra små.

Mönstret är en rätstickad klassiker i raglanmodell som jag gjort tidigare (se här). En riktigt bra modell som förtjänar att stickas och om igen. Mönstret heter Rilletröje.


Garnet var först avsett att bli en sjal, men jag tyckte att det blev lite väl sockersött. Det heter Mini Maiden och färgen är Apple Blossom. Perfekt till det här lilla plagget. Det gick åt 65 gram. Det räcker alltså till en mössa också om man skulle få lust.


Stickad på stickor 3 mm. Här är en bild som är rättvis mot färgerna och som visar den fina flätan på raglanökningen.


Den här koftan är till lilla barnbarnet. Här var det garnet som var utgångspunkten. Jag hade en härva garn som var mjuk och skön i en vacker färg. Vad gör man av en härva garn?


Jag gjorde en kort klänningskofta i storlek 1 år.
Jag tror att det var det här garnet, Amoretto från Thomas Kvist.
Koftan stickas uppifrån och ner. Först fick den långa ärmar och sedan stickade jag så långt garnet räckte på kroppen. 
Modellen kommer från Babystickning på stickor 3,5 – 4 mm, och jag stickade på 3,5 mm.


Små, små sockor

$
0
0
 Det är länge sedan....
jag skrev något på bloggen.
När det gått länge sedan senaste inlägg är det alltid lite svårt att komma i gång igen. Så jag startar lite lätt med två par strumpor till Gullungen.


Det var faktiskt svårare än jag trodde att få rätt på storlek och form. Jag har gjort flera försök innan jag blev nöjd. Ju mindre strumpa desto viktigare blir det att passformen är bra. Det som gör att sockan sitter lite löst eller stramar i vuxenstorlek, gör att det blir helt fel i den lilla storleken. Det här är vad jag till slut kom fram till.

Socka i storlek 21.
Lägg upp 40 m med strumpgarn på strumpstickor 2,5 mm.
Häl: Provade häl med hällapp och kil, men blev inte nöjd. Nöjd blev jag med Fish lips kiss heel
Tå: Min vanliga tå. Minska en maska i slutet av sticka 1 och 3 och i början på sticka 2 och 4. Gör så vartannat varv tills det är 8 m på varje sticka = 32 m totalt. Därefter varje varv tills det är 2 m på varje sticka 8 m totalt. Sy i hop tån med kitchener stitch
Garn: Det går inte så många gram när man stickar så här små sockor. Det här är rester från diverse projekt. Strumpgarner med ca 400 m/100 g.

Det här är ingen beskrivning, mera en idé. Fråga mig om du vill veta mera!


Det sägs att sommaren varit våt och kall. Kanske det. Men jag tror att det varit lite bättre här i söder. Jag har i alla fall kunnat vara ute mycket. Och trädgården har blommat som sällan förut.
Ha det gott!


Virkat!

$
0
0
Nu har vi haft några dagar med riktig värme. Det är då jag letar efter något hantverk som inte ger extra värme. Att göra disktrasor och grytlappar passar perfekt.
Jag brukar sticka disktrasor, men när jag fick se den här virkade varianten var jag tvungen att testa direkt.


Man virkar i två etapper. Först en vanlig, randig trasa. Sedan ränderna på tvären. Och det är nu som det magiska händer. Tvärränderna får hela trasan att ändra karaktär, både till utseende och hur den känns. Från en vanlig, randig trasa till en stabilare rutig. Svårt att förklara. Testa själv så får du se!


Beskrivningen hittar du här. Jag har använt blandade rester från 'Lagret', det betyder Drops Safran, bomullsgarn 8/2 och liknande. Virknål 3 mm.


Här är en bild på Humle som har fyllt två år!

Mera sol och flera trasor

$
0
0
Det fortsätter att vara sommarvärme, och jag fortsätter på temat disktrasor. Den här gången kommer en stickad variant. 
Man kan tycka att det är enkelt och billigt att köpa disktrasor i affären, men jag tycker att mina hemgjorda är mycket bättre. När de börjar bli solkiga är det bara att koka upp dem i en kastrull med vatten och lite diskmedel så är de fräscha och fina igen. Låter man även diskborsten koka med, gör man dubbel nytta!


Jag brukar leta på nätet efter trasor i nya tekniker så att jag lär mig något nytt. Det här är en trasa med lyfta maskor. Den är inte svår att sticka, men man får hålla koncentrationen på topp så att det blir rätt. Lite som att lösa korsord...

Beskrivningen finns här. Den kostar fem dollar. Visst finns det gott om gratis beskrivningar på nätet, men jag betalar gärna en slant till den som har lagt ner ett stort arbete på att göra en bra beskrivning. Allt är klart och tydligt. Det finns även andra liknande mönster av samma stickerska.

Garn: Drops Muskat
Stickor: 4 mm

Den färdiga trasa väger 30 gram och är 17 x 17 cm. Den rätstickade ytan gör den lagom 'rivig'. Storleken är kanske i minsta laget, man kan prova stickor 4,5 mm och ett annat, grövre garn. Alternativt lägga till några extra maskor och varv.

Stick i väg och prova, för visst har du en del bomullsgarn liggande!

Snöflinga på stickorna!

$
0
0
 När jag tittar ut från trädgården, bort över åkrarna kan jag konstatera att hösten är här. Gult, brunt, mörkgrönt. Lite dis, just i dag. Dämpade färger, fuktig luft. 
Början på hösten är en favorit för mig. Plommon, päron och äpplen mognar snabbare än man hinner äta. Det är lagom varmt att röra sig utomhus. 
Ibland får man ta på en kofta...

I somras, när det var tokrea hos Garnstudio köpte jag garn för att sticka den här tröjan. Av olika skäl blev det inte av att börja sticka på den. Garnet är Drops Belle, en blandning av bomull, viskos och lin.  Jag gillar garnet så här långt, mjukare och lättare att sticka med än ren bomull eller lin. Någon skulle invända att det delar sig väldigt lätt när man stickar med det, och så är det förvisso. Det stör inte mig så mycket. Nöjd också med färgerna, tenn och silver. Inte så färgglatt, men desto mera användbart. 
Modellen heter Snowflake av Tin Can Knits.  


Nu får jag bara sätta fart så att jag hinner använda tröjan innan höststormar och regn gör att man bara vill ha ylle.

Stickat till Gullungen

$
0
0
 Förra veckan var jag i vår huvudstad och hälsade på äldste sonen och familjen. Lilla Gullungen har fyllt ett år och har precis börjat förskolan. Farmor hade med sig lite stickat som kanske kan komma till användning i höst.

Rävtröjan tycker jag blev fin. Den var först tänkt som ett restgarnsprojekt, men det slutade med att jag  fick köpa till ett par nystan så jag har lika mycket garn kvar som när jag började fast i andra proportioner. Jaja, det är sådant som händer! Jag fick beskrivning till en räv-mössa också....


Rävtröja ( Foxy Loxy Jumper)
Beskrivningenär på engelska och det brukar inte vålla mig några problem, men denna var inte alldeles lätt att följa. Man stickar nerifrån och upp, men när man ska sätta i hop ärmar och kropp blev det svårt. Det var inte den konstruktion som jag är van vid och det slutade med att det blev lite mitt emellan. Lite fifflande och räknande så blev jag nöjd till slut.
Jag gjorde en annan förändring, genom att lägga till förkortade varv i nacken innan jag började på halskanten, för att förlänga bakstycket lite. 
Snyggt tycker jag det blev med vridna resårer och smart med lyfta maskor på de helt vita varven så att raglanminskningarna blev icke-vita. Stickade storlek 6-18 månader, och det passar en ettåring bra, kanske lite stor ännu.


Garn. Det var alltså tänkt att bli en tröja med garn från lagret. Det vita är Drops Lima, alpacka och ull. Ett garn jag använt en hel del och som jag tycker är prisvärt och bra att jobba med, men som jag nog inte tänker använda mera. Vill försöka satsa på garn som tillverkas i Europa eller allra helst Sverige. Det bruna och det rävfärgade är ett annat garn från Peru, Cascade wool, 100% ull och trevligt på alla vis, men som sagt, garn från närmade håll vill jag prioritera ett tag.

Stickor: Tröjan stickas runt och jag använde strumpstickor 3,5 mm och strumpstickor och rundstickor 4 mm.

Jag hade även med en liten scarf som jag stickat efter egen fason. Ville göra något tunt och lätt att ha under overallen eller jackan nu på hösten.



Började med rätstickning avbrutet av hålvarv. Sedan en kant med ett par olika spetsmönster som jag provar till en större sjal. Sist några varv med något som liknar feather-and-fan-mönster för att få en vågig och gles kant som passar till den breda spetskanten.
Garnet är Malabrigo Lace från lagret. Knappt halva nystat på 50 gram gick åt.


Detta var mitt första försök att designa en spetssjal och det var riktigt kul. Nu går jag och funderar på nästa.

Önskar dig en bra helg!


Viewing all 172 articles
Browse latest View live